Vizualizacija podataka: što je i kako se koristi u marketingu

Obilje podataka može biti noćna mora koliko i blagoslov. Iako trgovci sada imaju puno podataka za sigurnosnu kopiju svojih kampanja i strategija, to također znači da moraju proći zamorni postupak ispitivanja mora podataka kako bi pronašli ono što im je potrebno za mjerenje performansi i što im može pomoći u obrani vrijednost vašeg rada. To bi lako moglo dovesti do paralize analize u kojoj ste toliko preplavljeni podacima da završite bez donošenja bilo kakvih odluka.

Tu dolazi do vizualizacije podataka. Prikazom najkritičnijih podataka u vizualnom formatu informacije se olakšavaju za obradu i razumijevanje. U ovom postu dajemo vam detaljan pregled vizualizacije podataka, zašto vam je potrebna i kako to možete primijeniti u svojoj organizaciji.

Što je vizualizacija podataka?

Vizualizacija podataka proces je prevođenja velikih i složenih skupova podataka i njihovog objedinjavanja u vizualnom formatu. To ne samo da podatke čini lakšim za razumijevanje, već i ugodnim za pregled, pomažući privući pažnju ljudi na učinkovitiji način.

Sprout Social redovito objavljuje primjere vizualizacije podataka s infografikama u prilogu našeg sadržaja. To nam omogućava da ukratko istaknemo najvažnije detalje, dok tijelo članka obrađuje nalaze.

Naći ćete i druge primjere vizualizacije podataka u izvješćima platforme Sprout, kao što je ovo izvješće u Facebook natjecatelja. Uporedni linijski grafikon pomaže vam da brzo vizualizirate kako Facebook Stranica se uspoređuje sa konkurentom u pogledu porasta publike dnevno.

Izbijanje epidemije Facebook izvještaj o natjecanju koji ističe stopu rasta sljedbenika

Neke od najčešćih vrsta vizualizacije podataka uključuju:

 • Područje karata
 • Linijski grafikoni
 • Bar graf
 • Okrugli grafikoni
 • Rasplet rasipanja
 • histograma
 • Karte topline
 • One mogu djelovati kao zasebne vizualizacije u analitičkim izvješćima, ilustrirati tekstualni sadržaj ili čak igrati ulogu u većem pokušaju pripovijedanja podataka. Važno je razumjeti slučajeve najbolje uporabe za različite vrste vizualizacije podataka, kako bi vaše slike doista razjasnile i istaknule zaključke vaših podataka, a ne zbunjivale gledatelje. Pročitajte savjete i najbolje postupke.

  Prednosti vizualizacije podataka

  Mnogo je načina na koje vizualizacija podataka može potaknuti i ojačati vaše marketinške napore, pored olakšavanja obrade informacija. Pogledajmo pobliže prednosti vizualizacije podataka kako biste shvatili na koji način to daje vrijednosti vašoj organizaciji:

  1, Pružiti veći uvid

  Najočitija prednost je ta što pomaže povezati točke između različitih skupova podataka kako bi se otkrili obrasci i trendovi, poboljšavajući razumijevanje. To dodaje više konteksta i daje značenje vašim podacima, pomažući vam razumjeti njegovu relevantnost u stvarnom svijetu i kako to trebate primijeniti. Umjesto da vas zasipa informacijama, vizualizacija podataka prikuplja najvrjednije bitove na način koji ima smisla za vas ili vašu sadržajnu publiku.

  Vizualizacija podataka pruža informacije koje ne možete dobiti tradicionalnim opisnim statistikama, pomažući vam da vizualizirate varijacije između naizgled sličnih skupova podataka. Kvartet Anscombe služi kao klasičan primjer toga. Ovo ilustrira četiri skupa podataka koji dijele slične opisne statistike, poput istog numeričkog prosjeka ili standardnog odstupanja, ali kada se crtaju na vizualnim kartama jasno govore četiri različite priče.

  Andscome kvartet prikazuje četiri skupa podataka u različitim ljestvicama

  2, Poboljšajte svoj postupak donošenja odluka

  Poboljšan uvid i bolje razumijevanje, vizualizacija podataka pomaže poboljšati proces donošenja odluka. Budući da kritični donositelji odluka neće morati proći zamorni postupak ispitivanja podataka kako bi otkrili potrebne uvide, oni mogu izbjeći paralizu analize i brže donositi informirane odluke.

  Upravo za to vam je potrebna vizualizacija podataka za marketing jer vam pomaže razviti moćne strategije i kampanje prije nego što vas konkurenti mogu kontaktirati.

  3, Angažirajte publiku

  Nema sumnje da su dobro dizajnirane slike atraktivne i privlačne. Vizualizacija podataka u kombinaciji s prikupljanjem podataka može vam pomoći pri uključivanju i privlačenju ciljne publike. Informacije koje želite dijeliti možete dodati više sadržaja i pomoći vam da učinkovitije primite svoju poruku.

  Stoga ne čudi da i za publikacije poput Washington Post, Najčitanija priča koju ste objavili na mreži je priča zasnovana na vizualizaciji koja uključuje simulator koronavirusa. I za New York Times, Djelo s najviše čitanja na internetu tijekom 2013. bila je dijalektalna karta.

  Simulator koronavirusa Washington Post

  4, Jednostavno se ponovo koristi

  Jedna od najboljih prednosti vizualizacije podataka je njegova svestranost, što vam omogućuje ponovnu upotrebu u različitim formatima za razne aspekte vašeg poslovanja, od društvenih medija do marketinga sadržaja. Budući da pomaže u prevođenju informacija u format koji se lako obrađuje, poboljšava razumijevanje ključnih mjernih podataka na svim razinama. To ga čini savršenim za upotrebu u internom izvještavanju i izvještavanju korisnika, kao i u razvoju sadržaja.

  Primjer Sprout prikazan na početku pokazuje kako vizualizacija podataka služi kao sadržaj za vašu organizaciju. Dodavanje vizualiziranih podataka olakšava konzumiranje i dijeljenje vašeg sadržaja, posebno na društvenim medijima na kojima dominira vizualni sadržaj.

  Na primjer, pogledajte Institut za marketing sadržaja kako cvijeta jedan od okvira iz svog godišnjeg izvješća, a zatim pozovite sljedbenike da pročitaju cijelo izvješće.

  84% prodavača B2B sadržaja koristilo je kanale sa plaćenom distribucijom u posljednjih 12 mjeseci.

  Da biste saznali više o tome što su trgovci rekli o kanalima distribucije, uključujući i onaj koji je ostvario najbolje rezultate, pročitajte naše izvješće. https://t.co/HUl0n2Zs6U pic.twitter.com/7QGKKsxCRA

  – Content Marketing Institute (@CMIContent) 20. travnja 2020

  Svoje podatke možete komunicirati u drugim formatima, uključujući:

 • Godišnja izvješća
 • Članci i postovi na blogovima.
 • Studije slučaja
 • brošure
 • prezentacije
 • Video
 • Infografia
 • Interno izvještavanje
 • Savjeti za vizualizaciju podataka

  Prije nego što odaberete svoj dizajnerski tim za vizualizaciju podataka, potrebno je imati na umu nekoliko osnova. Morate osigurati da radite na temi koja je privlačna vašoj ciljanoj publici i da dobivate podatke koje želite ispravno pregledati. Pomoću sljedećih savjeta smanjite napore u pogledu vizualizacije podataka:

  1, Budite precizni u svojoj temi

  Kako bi vaši napori na vizualizaciji podataka imali utjecaja, prvi je korak rješavanje teme koja je relevantna i zanimljiva ljudima koje ciljate. Ali čak i najrelevantniji podaci mogu biti teško obraditi ako preplavite publiku s previše podataka. A vaši podaci mogu biti posvuda ako nemate jasnu ideju o tome koju priču želite ispričati.

  Stoga odredite jasnu svrhu za ograničavanje prikazanih podataka na glavnu temu kojoj se želite obratiti. Ovo će vam također pomoći da prikupite informacije u logičnom toku za snažno i učinkovito prikazivanje podataka.

  2, Prikupite vjerodostojne podatke

  Provjerite jesu li podaci koje koristite pouzdani i vjerodostojni. Budući da se podacima lako manipulira i lažno prikazuje kako bi se ispunila nečija svrha, od presudne je važnosti samo da vjerujete nepristranim izvorima. Također možete provesti vlastiti studij kroz pouzdane i valjane metode istraživanja.

  3, Koristite najbolje dizajnerske prakse.

  Dakako, vizualni su materijali jednako važni kao i same informacije. Cilj prezentacije vaših podataka u vizualnom formatu je angažirati publiku i učiniti vaše podatke čitljivijim i probavljivijim. Ovdje su neophodne najbolje dizajnerske prakse, stoga je idealno raditi s članovima tima koji su se specijalizirali za dizajn, a ne donijeti najbolju odluku o dizajnu i odlučivanju u boji koje mogu značajno utjecati na to koliko gledatelj razumije vaše podatke. ,

  Ove najbolje prakse uključuju:

 • Pažljivo odaberite vrstu grafikona kako biste bolje prenijeli svoje podatke
 • Vodenje pogleda koji naglašava najvažnije detalje
 • Koristite ispravnu paletu boja koja je u skladu s markom i ugodna za oko
 • Koristite fontove koji su u skladu s markom i lako se čitaju.
 • Naravno, imati vodič za stil marke znatno je lakši jer ne morate svaki put prolaziti kroz čitav proces brainstorminga oko vizualnih smjernica koje treba slijediti za font i boju.

  Sljedeća informacija o MediPENSE identificira sve ove najbolje prakse. Upotrijebite ljestvice da biste prikazali različite načine na koje njegovatelji mogu riješiti svoje vrlo zahtjevne poslove. Označite ključne brojeve za prenošenje ključnih poruka.

  Najbolji postupci dizajna noktiju tvrtke MediPENSE

  Uz to, paleta boja ostaje dosljedna plavim i zelenim bojama marke, dok bijela pozadina osigurava minimalno naprezanje očiju. Koriste dva ili tri stila fonta koji se lako čitaju.

  Alati za vizualizaciju podataka

  Ako nemate iskustva u dizajnu, biti će teško postići jedan uspjeh u vizualizaciji podataka. Stoga je idealno surađivati ​​s posvećenim dizajnerskim timom ako želite da vaši podaci imaju željeni učinak. Međutim, ako vam nedostaje vremena ili resursa, postoje alati koji vam mogu pomoći da automatski generirate vizualizirane podatke ili oni dolaze s predlošcima za vizualizaciju podataka koje lako možete prilagoditi.

  Evo nekoliko alata koji vam mogu pomoći u naporima u pogledu vizualizacije podataka:

  1) Slika

  Jedan od najboljih alata za vizualizaciju vaših analitičkih podataka, Tableau omogućava povezivanje s bazama podataka u oblaku za prikupljanje podataka i pretvaranje u vizualno privlačne grafikone i grafikone. Možete koristiti grafikone oblačića, oblake riječi i dijagrame stabala kako biste dodali više konteksta svojim podacima i omogućili lako razumijevanje.

  2) Sprout Social

  Sprout Social dolazi s sveobuhvatnim alatom za izvještavanje koji automatski generira vizualna izvješća za vašu izvedbu na društvenim medijima. Možete lako pratiti stopu rasta sljedbenika, mjeriti uspješnost publikacija i uspoređivati ​​je s konkurencijom putem ovih vizualnih izvještaja. Dopušta čak i generiranje slika za interna izvješća, uključujući izvedbu zadataka i izvješća tima.

  Tiskanje grupnih izvješća u prostiranju

  3) Osveta

  Venngage vam može pomoći da sastavite infografiku kako biste slikali veću sliku putem pripovijedanja podataka. Dolazi s mnogim predlošcima vizualizacije podataka koje možete prilagoditi vlastitim podacima, bojama, grafikama i vizualima.

  Pripremite se za ispričati snažne podatkovne priče

  Sa svime što ste dosad vidjeli i pročitali, jasno je da vizualizacija podataka igra važnu ulogu u više aspekata vašeg poslovanja. Ne samo da vam je potrebna vizualizacija podataka za marketing, već vam je potrebna i za bolju komunikaciju unutar organizacije i brže odluke. Uz to, on se trudi vašim naporima u marketingu na više načina sa svestranom prilagodljivošću više formata.

  Dakle, ako ga već ne koristite u svom punom potencijalu, vrijeme je da to promijenite. Nabavite naš besplatni alat za socijalne medije da biste stekli bolju predstavu o tome kako bi trebali izgledati socijalne strategije usmjerene na podatke.