Kako se kloniraju mobiteli i kako spriječiti da se dogodi vama

Kloniranje mobitela, iako nije tako velik problem kao nekad, i dalje predstavlja problem za neke korisnike mobilnih telefona. Kloniranje mobitela je metoda kojom se pomoću elektroničke opreme kriminalcima krade identitet telefona, otme prijevoznik i dobivaju besplatne usluge za sebe. To može biti bilo što, od sitne smetnje do katastrofe za osobu čiji je telefon kloniran. Posljedice kreću od lažnih optužbi na računu, pa sve do podnošenja krivičnih prijava ako se klonirani telefon koristi za počinjenje zločina. To je ozbiljan problem. U ovom ću članku objasniti što je kloniranje mobitela, kako funkcionira i što možete učiniti da se zaštitite od klonera mobitela.

Kako djeluje kloniranje mobitela

Kloniranje mobitela proces je u dva koraka. Prvo, prevaranti koriste elektronički skener za otkrivanje elektroničkog identifikacijskog broja SIM kartice u obližnjem telefonu. Postoji mnoštvo različitih vrsta skenera koji se mogu naći na mračnom webu među ostalim mjestima; ovdje nije naš cilj da vas naučimo kako klonirate telefon da neću povezati nijedno mjesto na kojem ih se može kupiti. Skeneri su relativno skupi i relativno je teško nabaviti, ali to nije nemoguće. Danas, budući da je većina telefona znatno poboljšala sigurnost protiv operacija kloniranja, mnogo je vjerovatnije da će kloner telefona pokušati fizički pristupiti SIM kartici. Uz fizički pristup kartici, kloniranje je relativno jednostavno ostvariti.

Kako se kloniraju mobiteli i kako spriječiti da se dogodi vama 1

Nakon što kloner dobije podatke (koji se obično sastoje od elektroničkog serijskog broja SIM kartice i njenog autentifikacijskog ključa), upotrijebit će SIM pisač za izradu duplikata SIM kartice. Budući da su SIM pisci legitimni alati s mnogim zakonitim uporabama, lako ih je i jeftino nabaviti, a svatko tko ima 10 ili 15 dolara za uštedu može ga nabaviti putem Ebaya čak i bez pokušaja. Kloner tada može kopirati SIM karticu u drugi telefon i upotrijebiti taj telefon za upućivanje poziva i povezivanja na račun originalnog vlasnika telefona.

Kako se kloniraju mobiteli i kako spriječiti da se dogodi vama 2

Nekada je bilo puno lakše klonirati mobitele nego danas. U ranim danima stanične komunikacije, i sami telefoni i mobilna mreža kojima su upravljali koristili su analognu tehnologiju. Sada su svi mobiteli digitalni i njihovi signali su šifrirani i šifrirani, zbog čega je gotovo nemoguće skenirati SIM podatke. Međutim, postoji jedna slabost u sustavu, a to je postojanje analognih sigurnosnih kopija.

U područjima s velikim prometom, mnogi prijevoznici drže analogne stanice sa stanicama da bi upravljale preljevom. Kad jedna stanica postane jako zauzeta, ona preusmjerava neke pozive u staru analognu mrežu. Netko sa skenerom unutar dometa te mreže može prikupiti identifikacijske podatke vašeg telefona. Analogni sustavi koristili su CDMA tehnologiju koja je zajedno s podacima o pozivu prenijela ESN (elektronički serijski broj) i MIN (identifikacijski broj mobilnog telefona). Digitalni sustavi koriste GSM koji se prebacio na korištenje IMEI telefona. Gdje ste jednom mogli relativno lako uhvatiti ESN i MIN i upaliti prazan telefon s podacima da biste ga klonirali, IMEI je malo drugačiji. Sada morate snimiti IMEI podatke i koristiti hardverski čitač SIM kartica i pisač za kloniranje SIM-a, a ne kartice.

Kako se kloniraju mobiteli i kako spriječiti da se dogodi vama 3

Znakovi kloniranog telefona

Ne može vam lako reći da je vaš kloniran telefon. Međutim, postoji nekoliko signalnih znakova koji mogu značiti da je nešto gore, uključujući:

 • Poziv vašeg prijevoznika na pitanje jeste li putovali.
 • Nagli porast poziva ili SMS poruka s nepoznatih ili nepoznatih brojeva.
 • Više pogrešnih brojeva ili napuštenih dolaznih poziva nego inače.
 • Nestajanje govorne pošte ili poteškoće s pristupom vašoj govornoj pošti.
 • Više i / ili neobična aktivnost poziva na vašem računu.
 • Ako sumnjate u lažnu igru, možete provjeriti još par stvari.

  Ako koristite Android, koristi Google Pronađi moj telefon da vidim gdje misli da si. Ako koristite iPhone, koristite iCloud učiniti isto. To nisu tačni, ali trebali bi barem ponuditi trag ako je vaš telefon klonirao netko iz druge zemlje. Međutim, to će raditi samo ako je lokacija omogućena na telefonu.

  Jedini drugi način da se otkrije da li je vaš kloniran telefon je praćenje računa. Provjeravajte svaki mjesec i bilježite neobične pozive. Upotrijebite obrnutu pretragu telefona ako nisu jasno identificirani da biste vidjeli tko bi mogli biti. Ako imate sumnjivih poziva, razgovarajte sa svojim operaterom jer će oni moći identificirati mobilni toranj s kojeg je poziv nastao.

  Sprječavanje kloniranja telefona

  Najučinkovitiji korak koji možete poduzeti kako biste spriječili kloniranje telefona je da ga ne izbacite iz vida ili ga pustite u posjed druge osobe. Zbog povećane sigurnosti u telefonskim mrežama, vrlo je teško da netko graniči s vašim telefonom samo zato što prolazite pored njegovog skenera. Umjesto toga, moraju fizički sklopiti uređaj kako bi mogli identifikatore izvući s hardvera.

  Svakako biste trebali osigurati svoj telefon pomoću PIN broja ili biometrijske lozinke (otiska prsta), tako da ako izgubite telefon, netko drugi ne bi mogao pristupiti njemu. Da biste spriječili bežično presretanje vaših podataka, isključite Bluetooth i WiFi kada ih ne upotrebljavate. Ne instalirajte sumnjive aplikacije za koje niste 100% sigurni da nisu klonski. Kloniranje mobitela nije tako rasprostranjeno kao nekada, ali to se i dalje događa. Iako je malo učiniti za potpuno sprečavanje, ove osnovne mjere opreza značajno će sniziti šanse.

  Imamo puno drugih članaka o mobitelima.

  Želite poboljšati sigurnost telefona? Pogledajte naš vodič o sprečavanju praćenja vašeg mobitela.

  Mislite li da možda postoje skrivene kamere? Pokazat ćemo vam kako otkriti skrivene kamere pomoću Android pametnog telefona ili s iPhonea.

  Trebate napuniti telefon, ali sve što imate je drugi telefon? Možete puniti jedan telefon s drugog mobitela!

  Želite li bolji signal na telefonu? Imamo udžbenik o poboljšanju prijema mobitela.

  Želite li drugi telefonski broj za svoj Android pametni telefon? Pogledajte naš članak o tome kako dobiti drugi broj za svoj telefon.