Digitalna banka vs tradicionalna banka: koja je najbolja?

Tradicionalne banke ne trebaju mnogo predstavljanja. Uostalom, svi se trebamo u nekom trenutku suočiti s njima. Različite vrste digitalnih banaka koje su se pojavile posljednjih godina i koje su privukle veliku pažnju. To se posebno odnosi na one koji žele upravljati svojim financijama na drugačiji i moderniji način. Naravno, zato što je tako nedavno, dug digitalne banke prema tradicionalnoj banci završava prilično uobičajeno.

Na primjer, mnogi ljudi ne poznaju pozitivne i negativne točke. Osim toga, postoje i oni koji jednostavno ne vjeruju digitalnim bankama zbog nedostatka informacija. Da bismo vam pomogli da saznate više o ovome i odlučite između digitalne banke u odnosu na tradicionalnu banku, detaljno ćemo objasniti njihove glavne razlike. Pogledajte dolje!

Digitalna banka

digitalna banka nasuprot tradicionalnim bankarskim edijama

Ako ne znate ništa o digitalnom bankarstvu, koncept u početku može biti malo zbunjujući. Vrijedi za početak reći da oni nemaju nikakve veze sa aplikacijama za kreditne kartice ili čak s digitalnim novčanikom, poput PayPala.

Digitalne banke nude vam tekući račun, mogućnosti ulaganja (ako želite zaraditi), mogućnost plaćanja računa i izvršavanja transfera. Razlika je u tome što se sve radi na njihovoj aplikaciji ili na službenoj web stranici.

U osnovi, nema fizičke agencije. To može biti i dobro i loše istovremeno. Sve ovisi o tome što vam je potrebno i mogućim problemima s vašim računom.

Tradicionalna klupa

Kao što smo spomenuli, tradicionalne banke ne trebaju uvod. Nude sve što digitalne banke imaju, ali imaju i nekoliko fizičkih agencija.

Dakle, možete riješiti probleme ili poduzeti radnje osobno. To ima i pozitivne i negativne strane, jer postoje određene stvari koje se osobno još uvijek ostvaruju.

To znači da postoji više birokracije, reda i gubitka vremena koje se može riješiti putem interneta. Osim toga, ne mogu reći da su internetska usluga ili službene aplikacije tradicionalnih banaka vrlo dobre.

Naknade i takse

Sada kada smo malo razgovarali o osnovama digitalnog bankarstva nasuprot tradicionalnom bankarstvu, vrijedno je spomenuti jednu od najvažnijih činjenica: stope i naknade. Na primjer, sve tradicionalne banke naplaćuju namirnice kako biste imali tekući račun.

Postoje još osnovne verzije bez naknade, ali postupci na ovim računima vrlo su ograničeni i nisu prikladni za većinu ljudi. U tom su smislu digitalne banke potpuno različite.

Većina njih nema naknade da bi imali tekući račun, upravljali novcem, obavljali transfere i plaćali račune. Općenito, naplaćuju se samo povlačenja i određeni transferi (ovisno o banci).

Kreditna i debitna kartica

digitalna banka nasuprot tradicionalnim bankama karte

Kao iu tradicionalnim bankama, digitalne nude i kreditne i debitne kartice. U mnogim digitalnim bankama prednost je što ne postoji godišnja naknada za održavanje kartice i moguće je koristiti virtualne verzije iste ako plastičnu karticu ne želite nositi svuda.

Naravno, postoje tradicionalne banke koje također nude slične opcije, ali još rjeđe u usporedbi s digitalnim.

aplikacije

Bilo da je banka digitalna ili tradicionalna, provjerite ima li mobilna aplikacija na kojoj možete pristupiti svom računu. Velika je razlika između aplikacija u tome što su aplikacije za digitalno bankarstvo mnogo potpunije.

Kako nema drugih sjajnih načina za provjeru podataka o svom računu, sve je tu i vrlo je jednostavno za razumjeti. To vrijedi čak i za transakcije s kreditnim i debitnim karticama.

To je sjajno znati kad se točno upotrebljavala vaša kartica, koja je vrijednost, koja ustanova itd. Na ovaj način imate veću kontrolu i možete biti obaviješteni ako ju je netko nepravilno koristio.

Aplikacije većine tradicionalnih banaka mogu biti prilično neugodne i nepotrebno teško kretati se. Oni djeluju gotovo poput web stranice u obliku aplikacije, umjesto da su optimizirani za mobilnu upotrebu.

To usporava sve, uključujući mogućnost pregleda transakcija na vašoj kreditnoj kartici ili transakcija na vašem računu.

Komunikacija s bankom

Ovo je važno pitanje koje treba uzeti u obzir. S jedne strane, može se činiti sjajnim da se sve putem interneta može riješiti digitalnim bankama. Samo ozbiljniji problemi mogu dugo trajati da se riješe, a vi se možete osjetiti ranjivim odgovorima samo putem interneta.

Bez obzira je li ugodno otići do svoje agencije i razgovarati s menadžerom kada se pojavi ozbiljan problem. Čak što više uključuje vaš račun, gotovinu ili kartice. To, naravno, može stvoriti birokraciju i dovesti do dugotrajnog procesa.

Stoga je dobro razmisliti o tome što bi vas opuštenije stvorilo problem.

Digitalna banka vs tradicionalna banka: koja je najbolja?

itau vs nubank

U općem sukobu digitalne banke i tradicionalne banke bilo je jasno da postoje pozitivne i negativne točke na obje strane. Nema savršenog ili idealnog formata za sve vrste kupaca.

Trenutno nema puno razloga da nemate sekundarni račun u digitalnoj banci. Možete imati brojne prednosti ako se ne bavite naknadama, anuitetima i lakoćom pratite svoje transakcije u digitalnom bankarstvu.

Istodobno, tradicionalne banke još uvijek su prilično opsežne. U određenim situacijama ih prihvaća više ustanova i još uvijek zauzimaju vrlo važan položaj u našoj zemlji.

Što možemo reći da je zaista vrijedno testirati digitalnu banku umjesto izvršiti konačnu razmjenu. To vrijedi čak i za one koji počinju raditi od kuće kako bi zaradili dodatni prihod i trebaju im račun bez naknade.

Jeste li vam se svidjeli savjeti?

Jeste li iskoristili naše savjete kako biste otkrili što je najbolje između digitalnog bankarstva u odnosu na tradicionalno bankarstvo? Ne zaboravite ostaviti komentar da nam kažete što mislite i ako postoje drugi savjeti o digitalnim bankama koje biste željeli vidjeti.