4 Globalni marketing sadr┼żaja P

4 Globalni marketing sadr┼żaja P 1

Svima koji su studirali marketing predstavljeni su 4 P marketin┼íke kombinacije, a to su proizvod, promocija, mjesto i cijena. To 4 P ih je izvorno uveo E. Jerome McCarthy, profesor ameri─Źkog marketinga i autor utjecajnog ud┼żbenika Basic Marketing: A Management pristup.

4P poslu┼żili su kao kamen temeljac modernog marketinga u pro┼ílom stolje─çu. U su┼ítini, 4 P su temeljni koncepti za stvaranje pravog proizvoda po pravoj cijeni na pravom mjestu uz u─Źinkovitu promociju.

Ideja o 4 Marketing Ps pro┼íao je ekspanziju na nekoliko razina, a mnogo Ps-a dodali su mnogi guruju i marketin┼íki stru─Źnjaci. Postoji ─Źak i plutaju─çi 4C koncept. Me─Ĺutim, 4P nude u─Źinkovitu platformu za stvaranje osnovnog marketin┼íkog temelja.

Inspirirana 4 P, stvaram novi set od 4 Pitanje za globalni marketing sadr┼żaja za moju knjigu. Globalni marketing sadr┼żaja: planirajte, proizvodite, promovirajte i pro─Źistite.

Brojni su izazovi s kojima se trgovci susre─çu dok globaliziraju sadr┼żaj. Globalni marketing sadr┼żaja uklju─Źuje suo─Źavanje s lokalnim jezikom i kulturom, ┼íto u nekim situacijama mo┼że biti te┼íko. Azijska tr┼żi┼íta mogu biti savr┼íen primjer gdje o─Źigledno nedostaje homogena prednost koju nude ameri─Źka tr┼żi┼íta. Zbog toga je klju─Źno identificirati izazove skaliranja sadr┼żaja na globalnoj razini, kako iznutra tako i izvana.

U sadr┼żajnom marketingu rije─Źi su koje pobuduju emociju. Kad je jezik prepreka, izgradnja emocionalnih veza s va┼íom publikom mo┼że predstavljati vi┼íe od osnovnih izazova. Tako─Ĺer, idiomi koji u jednoj zemlji imaju odre─Ĺeno zna─Źenje mogu imati potpuno druga─Źije zna─Źenje u drugoj zemlji.

4 P za globalni sadr┼żajni marketing

 4 P za globalni sadr┼żajni marketing ("Produce" se ovdje koristi kao glagol i izgovara se kao proh-doos. "Perfect" se koristi i kao glagol i izgovara se kao per-fekt.)
 • Plan: Strategija prije izvr┼íenja

 • Sura─Ĺujte s relevantnim dionicima iz timova zemlje i regije kako biste stvorili globalnu strategiju marketinga sadr┼żaja koja uskla─Ĺuje ciljanu publiku, klju─Źne podatke o uspjehu, prioritetne zemlje i strate┼íka pitanja uredni┼ítva s va┼íim poslovnim ciljevima.

  Uskla─Ĺivanje ciljeva i strategija od vitalnog je zna─Źaja jer diktira stvaranje, promociju i mjerenje sadr┼żaja.

  Tako─Ĺer pro─Źitajte: Ali kako se content marketing razlikuje od redovnog marketinga?

 • proizvodi: Stvorite va┼żan sadr┼żaj

 • Razviti relevantne pri─Źe koje zadovoljavaju potrebe identificiranih zemalja s razli─Źitim formatima na temelju strate┼íkih uredni─Źkih tema koje se bave slabostima, ┼żeljama i izazovima ciljne publike.

 • unaprijediti: Udru┼żivanje sadr┼żaja u digitalnom dobu

 • Uspostavite tr┼żi┼íno usmjereni postupak isporuke sadr┼żaja s pla─çenim i dru┼ítvenim medijima. Objavite odgovaraju─çe formate sadr┼żaja na optimalnoj frekvenciji na odre─Ĺenim kanalima. Koristite alate i podatke za pojednostavljivanje kupovine medija i distribuciju sadr┼żaja na dru┼ítvenim mre┼żama.

 • Savr┼íen: Izmjerite i optimizirajte kako biste postigli maksimalan u─Źinak.

 • Kontinuirano optimizira i mjeri utjecaj marketinga sadr┼żaja kao dijela kontinuirane povratne veze. Definirajte ciljeve i koristite alate i procese za maksimiziranje u─Źinkovitosti proizvodnje i udru┼żivanja. Cilj ovog koraka je pobolj┼íati 3 P gore: Plan, Pproizvodi i Promote

  Global = Sjedište i lokalni rade zajedno

  Kada dodamo rije─Ź "Global" naspram "Marketing sadr┼żaja", to nam se ─Źini dodatnom te┼żinom na ramenima, ali "Global" ne zna─Źi da moramo plasirati na tr┼żi┼íte u svim zemljama.

  Podijelimo "Global" i "Marketing sadr┼żaja" na dva elementa:

  Razbijen je globalni marketing sadr┼żaja

  Globalno u ovom kontekstu jednostavno zna─Źi da sjedi┼íte djeluje zajedno s lokalnim timovima kako bi odredio prioritete zemalja, ciljalo publiku i na odgovaraju─çi na─Źin dodijelilo prora─Źun i resurse.

  Usput, "sjedi┼íte" nije nu┼żno glavni ured. To je skupina ljudi s odgovornostima unutar organizacije koja nije usredoto─Źena na specifi─Źna lokalna tr┼żi┼íta. Korporativni pojedinci mogu tako─Ĺer prebivati ÔÇőÔÇőna lokalnim tr┼żi┼ítima, ali su odgovorni za aktivnosti cijele organizacije. U manjim tvrtkama marketing mo┼że nositi i kapu upravljanja odgovornosti lokalnog tr┼żi┼íta i cjelokupne organizacije.

  "Lokalno" se odnosi na regije ili zemlje u kojima tvrtka ima lokalnu prisutnost. Lokalna prisutnost ne zna─Źi nu┼żno da tvrtka ima podru┼żnicu u nekoj zemlji. Kako bi bile u─Źinkovite i u┼ítedile novac, neke tvrtke odlu─Źuju upravljati cijelom regijom iz jednog sredi┼ínjeg ureda, ali regionalni marketing procjenjuje svako lokalno tr┼żi┼íte druga─Źije.

  Razmišljajte i djelujte globalno i lokalno.

  U dana┼ínjem svijetu vi┼íe nije u─Źinkovito "razmi┼íljati globalno, djelovati lokalno". Da bismo se marketing sadr┼żaja u─Źinkovito pro┼íirio u razli─Źite zemlje, moramo razmi┼íljati i djelovati i na globalnoj i na lokalnoj razini.

 • Tijekom "PlanÔÇ×Tvrtka utvr─Ĺuje ciljeve i strategije, me─Ĺutim, lokalni timovi moraju intervenirati i ponuditi komentare. Drugim rije─Źima, lokal nije odgovoran za samo "djelovanje", a korporacije ne mogu u─Źiniti sve "razmi┼íljanje". Lokalni timovi moraju doprinijeti globalnom planiranju globalnog sadr┼żaja ili "razmi┼íljanja".
 • Tijekom "proizvodiÔÇ×Postoji aktivna misao i radnja na sadr┼żajima koje ─çe kreirati, lokalizirati i prevesti korporativni i lokalni timovi.
 • Tijekom "unaprijeditiÔÇ×Lokalni timovi energi─Źno djeluju na provo─Ĺenju promotivnih taktika koje su specifi─Źne za zemlju ili regiju, kako bi se uskladili sa cjelokupnim ciljevima i ciljevima marketinga.
 • Tijekom "Savr┼íenÔÇťKorporativni i lokalni timovi mogu razmi┼íljati i djelovati kolektivno odre─Ĺivanjem ispravnih mjernih alata i mjernih podataka koje ─çe koristiti. Kako bi pobolj┼íali lokalno izvr┼íenje, regionalni i seoski timovi dijele promotivne rezultate i mjerne podatke o sadr┼żaju s korporativnim i drugim lokalnim timovima.
 • Svaka tvrtka op─çenito pristupa globalnom marketingu sadr┼żaja razli─Źito na temelju svojih organizacijskih struktura, prora─Źunskih izdvajanja, korporativnih kultura, proizvoda i usluga. Me─Ĺutim 4 Q globalnog marketinga sadr┼żaja ne mijenjaju se. Globalni marketing zahtijeva usku suradnju izme─Ĺu sjedi┼íta i lokalnih timova radi postizanja korporativnih ciljeva. Jednom kada shvatimo ┼íto u ovom kontekstu zna─Źi "globalno", te┼żina na na┼íim ramenima se ne ─Źini tako velikom i mo┼żemo vidjeti jasan put ka globalizaciji na┼íih marketin┼íkih napora u sadr┼żaju.